Wise Naturkosmetik

Mineralolja

En vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter är mineralolja som är en billig råvara - andra namn är petroleum, vaselin och paraffin. Det är en restprodukt från oljeindustrin.

Mineraloljan blockerar mellan 40 och 60 % av hudens porer, vilket försämrar hudens naturliga återfettning. Det lömska med mineralolja är att det känns bra för stunden. Andra användningsområden för mineralolja är till bilmotorer och som symaskinsolja.

Arbetarskyddsstyrelsen har sedan 1979 kommit en lång bit på vägen för att på sikt få bort mineraloljor inom industrin. ”Den som får oljan på händerna skall omedelbart tvätta bort den med tvål och vatten”.

Mineralolja (råolja) bildas i en nedbrytningsprocess långt ner i jorden av dött växtmaterial. Namnet till trots finns det inga mineraler eller vitaminer. Det är ett helt dött material och därför finns det inget av värde däri, för huden att ta upp.

Mineralolja är skadligt för såväl djur, natur som människor.

Det finns flera olika namn på mineralolja:
Ozokerit (ingår t.ex i mascara), Polyisobutene (ingår t.ex. i lipgloss), Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Mineralolja, Petroleum, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, E 905, Vaselin Oil, Paraffin Oil, Liquid paraffin, White mineral oil.

Till detta kommer även andra syntetiska ingredienser, t.ex. syntetiska tensider och parfymer som har sitt ursprung i mineralolja.

Dessa ämnen bör man undvika:
Mineralolja
Parabener
Sodium lauryl sulphate
(Sodium laureth sulpate)
Sodiumhydroxymethylglycinate
Propylenglykol
PEG
Aluminium och kemiska solfilter
Xylene
BHA & BHT
Toluene